Verslag klimtijdrit BREDA CENTRAAL

WV de Rouleurs organiseert klimtijdrit in…. Breda!
Onze geliefde wielersport kun je op vele manieren beoefenen. Op de weg natuurlijk, in het veld, in de bergen, op de piste. En wat denk je van een lekkere strandrace met windkracht 8 tegen?  Maar heeft iemand ooit een klimtijdrit op een hellingbaan gereden?


Wat is het geval: in Breda is een nieuw station in aanbouw. Boven op het station komt een grote parkeerplaats die je over een hellingbaan kunt bereiken. Deze parkeerplaats is inmiddels in gebruik genomen. Maar wat zou het geweldig zijn, zo bedachten  Ruud Janssens en Peter Bakker, beiden lid van onze vereniging, als we daar  vóór dat het parkeerdek in gebruik genomen wordt, een klimtijdrit  organiseren. En met dat idee stapten zij naar de gemeente, naar de NS, naar ProRail.  Prettige reactie: heel mooi idee, maar je moet het wel zelf organiseren. Er werd zelfs subsidie toegezegd, prijzen beschikbaar gesteld (kaartjes voor de film Mont Ventoux).
En zo kon het gebeuren dat op zaterdag 18 april zo’n 130 deelnemers aan de meet stonden om een voor een te vertrekken.
Het parcours: na een aanloop van zo’n 100 meter de hellingbaan: 250 meter 8% omhoog. Dan na een lastige bocht naar rechts nog een sprint van 100 meter naar de finish. Peulenschilletje zou je denken, wat is nou 250 meter 8% omhoog. Maar wat valt dat tegen, zo hard mogelijk tegen die helling op te gaan. Een kwestie van het juiste verzet, je krachten doseren, weten dat er nog een sprint getrokken moet worden. Buiten adem, met maximale hartslag over de finish. Snelste tijd? Och doet er niet zo toe, deelnemen was het belangrijkste. Maar vooruit dan, snelste tijd was iets meer dan 35 seconden.
Rouleur Dick Vuijck is de spreekstalmeester, hij geeft elke deelnemer het gevoel een topprestatie te hebben geleverd (wat eigenlijk ook zo was)
Voorzitter Jos Wouters geeft het ene na het andere interview weg, er is veel pers op afgekomen.
En beneden in de hal, veel verbaasde treinreizigers. Maar ook een ruimte waar de startnummers worden opgehaald, de herinnering wordt uitgereikt. Een heuse koek en zoopies tent goede zaken doet. En Rouleur Jos van Opstal bezit heeft genomen van de stationspiano en daar voor een fantastische sfeer zorgt. Voor alle deelnemers: een onvergetelijke dag. Mijn tijd? Niet geweldig, kwestie van verkeerd schakelen. Maar als ik nu de trein neem en ik zie die hellingbaan dan kan ik zeggen, daar fietste ik toen tegen op.
Ruud Janssens en Peter Bakker, bedankt voor dit geweldige initiatief.


Pieter van den Hoogen