Verslag paasrit 2014

Op tweede paasdag stonden 36 Rouleurs (35 met hun racefiets, en de immer stoere Hester Marieke met haar mountainbike), om zeven uur klaar om hun grenzen weer wat verder op te rekken. De "iets meer dan 140 km" zouden er uiteindelijk 145 blijken te zijn.

Zoals gebruikelijk in dit seizoen was het prima fietsweer. De eerste helft stond de wind vaak schuin tegen, maar was niet sterk genoeg om het ons echt moeilijk te maken. Hulde aan de noeste voorrijders die het tempo er lekker inhielden waardoor het gemiddelde uiteindelijk op 29,5 km/u uitkwam. Van die voorrijders was wel een dubbele portie nodig, want op initiatief van Ruud, die als altijd als een border collie langs zijn kudde heen en weer scheurde, werd het net iets te lange peloton in tweeën gedeeld.
Peter bleek een mooie route te hebben uitgezet die over polderwegen en dijkweggetjes langs slaperige (of zeer religieuze?) dorpjes door de Hoeksche Waard naar Goidschalxoord leidde: het enige  gehucht onderweg waarvan de lengte korter was als dat van ons peloton. Als Kees me niet gewaarschuwd had was ik het ongemerkt gepasseerd.
Zoals altijd gedroegen we ons voorbeeldig gedisciplineerd. Er werd keurig gewacht bij de enige lekke band, wildplassers en een verloren ritssluiting. Slechts op twee momenten viel de zelfbeheersing weg: op een stukje kasseienweg bleven de echte stoempers niet op de klinkerstrook maar vlogen over het  midden van de weg naar voren. Eat my dust!
En het einde van de Heinenoordtunnel werd een micro-Ventoux waar de klimmers niets en niemand ontziend elkaar even de maat namen.

De keuze van de rustplaats getuigde van groot psychologisch inzicht. Ruim over de helft, na ruim 90 km kwamen we na twee korte draaitjes plotseling op het terras van Zomerlust terecht, gelegen aan de Oude Maas, met een adembenemend uitzicht op Dordrecht aan de overkant.
Na een paar goeie koppen koffie en appeltaart konden de resterende kilometers met meestal wat meewind alleen maar als een makkie gevoeld worden, en inderdaad: ruim voor de geschatte aankomsttijd draaide het peloton het Dorpsplein in Ulvenhout weer op.

Weer een stukkie handdoek verdiend...
Marno