Zomerrit met een “Smetje”.

Zondagmorgen 9 juli 2017 rond de klok van 7 stonden ca. 35 fanatieke Rouleurs te wachten op het startsein van Harry Heestermans voor onze jaarlijkse rit naar het Zuiden. Het beloofde een prachtige dag te worden met veel zon.

Het vertrek liet echter op zich wachten want Harry was vergeten de veiligheidsplaat, die achterop de volgwagen gemonteerd dient te worden, mee te nemen. Tien over 7 was het zover, het fluitsignaal van onze wegkapitein Franc van Gurp schelde door de lege dorpsstraat van Ulvenhout. We waren vertrokken voor wat later een “vervelende” rit zou worden voor Frits.

Het eerste uur reden we via Galder, Meersel Dreef richting Hoogstraten naar Wortel via de kolonieweg. Al rijdend, op klinkerwegen in de donkere schaduwrijke bossen van de Belgische Kempen kwamen we uit bij de Strafkolonie in de buurt van Rijkevorsel, hier doorsteken richting Beerse. We waren net 35 km onderweg toen we werden opgeschrikt door een vervelende valpartij waarbij Frits Jan Foekens een vluchtheuvel over het hoofd zag. Hij viel zeer vervelend met zijn gezicht vol op de vluchtheuvel. Diverse Rouleurs kwamen direct in actie om Frits te helpen maar het was snel duidelijk dat er professionele hulp noodzakelijk was. Per direct werd 112 gebeld. Andere rouleurs gingen het verkeer regelen om de plaats van het ongeval af te schermen. Wachten op een ziekenwagen, als het nodig is, duurt lang maar na dik 20 minuten was deze ter plaatse. Frits werd door de ambulance broeders vakkundig behandeld en werd naar het Elizabeth ziekenhuis in Turnhout overgebracht. Ruud is met Frits mee gegaan om alles te regelen en om zijn vrouw in kennis te stellen.

We vertrokken weer om onze rit naar het Zuiden voort te zetten. Iedereen was ontdaan door het ongeval en er waren zelfs berichten om de route in te korten. Na een uur koersen kwamen we weer in het ritme en werd besloten om toch de rit uit te rijden zoals die was voorgesteld.

De plaatsen Malle en vakantiepark de Hoge Rielen werden aangedaan om zo onderlangs Turnhout naar Arendonk te rijden. Via de N118 reden we terug richting Ravels, maar wat wordt hier hard gereden door de auto’s die voorbij kwamen. Wellicht een idee om voortaan hier maar op het fietspad te gaan rijden! Vanuit Ravels, Baarle-Nassau, Alphen en Chaam terug naar Jeugdland. In de Slingerdreef moest er toch nog even afgesprint worden en Ad Koijen deed zijn werk voor Marinet. Menigeen vroeg aan Ad waar hij mee bezig was. Waarop Ad doodleuk zei “ ik doe gewoon mijn plicht voor deze dame om ze naar voren te rijden”. Of het gelukt was vertelt het verhaal niet. Aangekomen op Jeugdland. Iedereen aan de koffie en gebak. En het gespreksonderwerp was natuurlijk het ongeval van Frits. Ook werd er door Jos nog even stil gestaan bij het ongeval van Jo en waren we blij dat Jan van Riel weer in ons midden was na zijn vervelend ongeluk van enkele maanden geleden.

Door al deze gebeurtenissen zouden we bijna de organisator, Franc van Gurp, van deze rit  vergeten te bedanken. Franc nogmaals bedankt voor het uitzetten van deze rit, die de boeken in gaat als “Zomerrit met een smetje”.

Willem van der Velde