Willemstad 18 mei 2014

Toen Herman Brans mij vroeg of ik het verslag van de toertocht voor mijn rekening wilde nemen,  aarzelde ik maar heel even, want als de koersdirecteur van de rouleurs je iets vraagt, kun je gewoon niet weigeren.


De eerste toertochten dit jaar hadden allemaal een hoge bezetting. Het goede weer heeft hierbij zeker een belangrijke rol gespeeld.  Ook de rit naar Willemstad reden we met een grote groep:  32 deelnemers van de b-groep en 10 van de c-groep. Bij de b-groep bovendien enkele nieuwe (aspirant) leden, waaronder Jet en Elke, die in training zijn voor Tour for Life.
De rit naar Willemstad is uitgezet door Herman Brans met enige assistentie van Peter Bakker, die in die contreien ieder weggetje kent, ook zonder garmin. Ik mocht ook mee met het voorrijden, maar toen we zondag de tocht reden, bleek dat Herman een aantal gedeelten van de tocht gewijzigd had. En ik denk in overleg met Peter, want bij het voorrijden hadden we nog geen kasseien.
 
Ulvenhout-Zundert-Achtmaal-Essen-Kiekenhoeve. Je kunt op 100 manieren naar de Kiekenhoeve rijden, is mij de laatste jaren gebleken. Ook met Herman kwamen we over wegen die ik me herinnerde van tochten die ik eerder gereden heb zoals West Brabant route, toertocht naar Huibergen, sluitingsrit 2013, etc  Maar Herman vond toch weer heel andere mogelijkheden om naar de Kiekenhoeve te rijden. Na de Kiekenhoeve helaas nog steeds een opgebroken weg. Toen we in het voorjaar naar Huibergen reden, was de weg daar ook opgebroken, maar had Toon dat tevoren keurig opgelost. Herman moest een stuk omrijden, zij het over een mooi rustig weggetje, afgezien van een zwarte BMW, die in een bocht plotseling verscheen.
Vervolgens richting Bergen op Zoom. Omdat de weg was afgezet, was het niet nodig het fietspad te gebruiken en reden we over een prachtige nieuwe weg. Bij het voorrijden nog een wegversperring voor de auto, maar die was op 18 mei gelukkig opgelost. Vlak voor Bergen op Zoom rechts het bos in over prachtige wegen langs een crematorium en een camping. In die omgeving heb ik de laatste jaren een aantal keren gefietst, maar ik geloof nooit dat ik in mijn eentje uit dat bos zou komen. Maar voor Herman met zijn garmin was het allemaal geen probleem.
Vervolgens zetten we via Moerstraten, Steenbergen en Dinteloord koers naar  Willemstad. Onderweg kwamen we langs de mooie riviertjes Steenbergse Vliet en de Dintel, maar waarschijnlijk heeft niemand van de deelnemers dat opgemerkt.

In het prachtige vestingstadje Willemstad dit jaar geen Bossche bollen, maar appelgebak bij de koffie.
Daar arriveerde kort na ons ook de c-groep, die een uurtje later uit Ulvenhout was vertrokken.  

Na de koffie via Zwingelspaan (dat was niemand ontgaan, denk ik) over dijkwegen naar Klundert en Zevenbergen. En dan ben je eigenlijk al weer bijna thuis. Langs de molen bij Zwartenberg  naar het Liesbos en verder op huis aan.
In totaal ongeveer 140 kilometer gereden. Een goede training voor de tocht naar Limburg op 25 mei en al de tochten in binnen- en buitenland die veel rouleurs ook dit jaar ongetwijfeld weer gaan rijden.

Tenslotte: het was allemaal bekend en vertrouwd, zowel de tocht als het koffieadres in Willemstad. Maar het was vooral weer een leuke en gezellige toertocht. En daar doen we het allemaal toch voor.

PS: Ik besef dat ik geen verslaggever ben met een scherpe en humoristische pen, zoals sommigen onder ons, maar met mijn verslag weten de lezers wel waar we allemaal geweest zijn.

Jos